deacon píše:
omchi píše:
... Kolik z vás zná hlavní město státu Oregon nebo Wisconsin?

neznam, ale najdu je na mape. americani nenajdou Evropu na mape sveta.
To máš případ od případu, celkem živě si pamatuju jak na gymplu jedna holka hledala norsko někde u itálie.
Prostě pro američany je amerika jejich svět a zbytek je strašně daleko. A myslím, že Omchi uvedl nevhodný příklad. Lepší by bylo se zeptat jak známe svět na východ od nás, tedy zhruba v tom směru kde leží evropa od ameriky. Před pár lety jsem si psával s jednou číňankou (mimochodem majitelkou butiku, takže to s tím potlačováním svobodného podnikání v číně nebude zase až tak hrozné). No každopádně ta číňanka mi napsala ze kterého města pochází a já jsem si ani matně nevzpomněl, že bych ten název někdy zaslechl. Poté jsem se od ní dozvěděl, že je to hlavní město oblasti velké asi jako německo a má něco kolem 12M obyvatel. Ale na druhou stranu je zase pravda, že ona se považovala Českou republiku za součást německa a všichni tu prý musíme mluvit německy (asi skončili výuku někdy u roku 1940). Na druhou stranu věděla, že naše hlavní město je Praha a na Vánoce se obvykle jí kapr a bramborový salát.
Takže hoď kamenem kdož jsi bez viny, nebo jak se to říká:D