Ted uz bez cumilu Forestu..
info o sazceAby se lepe orientovalo, tak v bodech.
1. Vyznam "dá" ve formulaci sazky.
"Dá", mysleno v klasicke parte/solo..normalne naexpi. Ondra a s nim vsichni kdo videli ty podminky to tak jednoznacne chapou. Ve smlouve neni explicitne uvedeno ze se to nesmi vytahnout. Je ale na prvni pohled uzavrena v duchu "Dokaze ten Šmudla Dolby naexpit HW za mesic a pul?" - jde evidentne o sazku zda to Dolby, jako clovek, dokaze. Zda si dokaze vybrat lokaci, sehnat equip, najit party, udelat cas. Ne zda si dokaze sehnat penize a exp si koupit. Situace by byla jina, kdyby to Forest udelal z kamaradstvi, jako my tehda treba tahali Alesara v Jupu. Expila ho gilda. Dokazal si sehnat a zorganizovat partu otroku. Tohle by Ondra asi uznal, ikdyz by to zavanelo. My jsme ale na odlišne moralni hladine, ty expy jsou koupene.
2. Dopredu vymysleny podvod
Forest nam vesele priznal, ze Dolby do toho uz sel s tim ze bude vyexpen, nicmene se tvaril jako ze to naexpi sam. Dolby se pokusil podvest Ondru od zacatku do konce, vymyslel ten podvod, vymyslel ze slovo "dá" ve smlouve nezkonkretni, tak aby se dalo vykladat v jeho prospech. Smlouva neni postavena ve smyslu "Dolby dá HW jakymkoli zpusobem", nýbrž "Dolby naexpí HW klasickým způsobem". Vykladat se to da obema smery, v jakem smeru byla smlouva logicky uzavrena je ale jasne.
Overi se to snadno - Uzavrel by Ondra sazku pokud by ji Dolby formuloval: "Za mesic a pul bude moje wizna HW a na zpusobu jakym toho dosahnu nezalezi, vsadis se?" Ne, neuzavrel. Ondra se chtel vsadit o to, ze na to Dolby jako takovy nema dost "sily", ne o to zda si dokaze nebo nedokaze ty expy sehnat jinak.
3. Zapirani o vyexpeni
Dolby se snazil mast a zapiral jak to expil. Ze zacatku tvrdil ze v podstate sam, ze mu jen nekdo nejak pomahal. Az pak od Foresta se poradne zjistilo, ze to cele bylo vymysleno predem. Ze dolby jen hazel SG, Forest poskytl support, vymyslel dobry system, predpokladam ze i pujcil equip. On i Forest vedeli ze se snazi Ondru podvest, vymysleli to tak. Je nejaky jiny duvod, proc Dolby hned nazacatku nepriznal ze ho Forest 100% vytahl, proc se snazili to expeni skryt, nez ze doufali v to, ze to nepraskne, Dolby prijde po mesici a pul naexpeny a vyfasuje Angelinga? Je az divne ze takovy vychytralek jako Forest udelal tak naivni odhad ze to vyjde. Kdyz se provalilo ze to byl on, uz se k tomu alespon priznal.
4. Vecny stav vs formalne pravni stav.
Zde jde o pojeti, v jakem se na pravni problemy da pohlizet.
Priklad c. 1: Manzele spolu 10 let neziji, 10 let se nevideli, manzelka zije v Cehach, Manzel je uz 10 let v Americe. Ona si najde partnera a ma s nim dite.
Videno formalne pravnim uhlem pohledu je otcem manzel z Ameriky.
Pokud budeme zkoumat vecny stav je otcem je jeji novy pritel.
Nutno dodat ze u nas ma v rodinnem pravu prednost formalne pravni stav. Manzel z Ameriky bude muset dokazat sve ne-otcovstvi testem DNA.
Priklad c. 2:
Potkam na ulici pred domem kamarada na jeho starem kole. "Vsad 100 tisic ze to na tom kole nedojedu do Prahy do hodiny". Prijmu. Nemuze to na tom kole stihnout, nestihl by to ani na dobrem. Misto aby se rychle rozjel smer Praha, prijede pripraveny kamarad na motorce a v klidu ho tam dotahne.
Videno formalne pravnim uhlem pohledu to pravdepodobne dokazal. Ikdyz co to je "do Prahy" kdyz "nedojedu" je nebudu dotahnut?
Logickym pohledem na vecny stav zjistuji ze jsem byl podveden. Smlouvu jsem uzavrel ve smyslu ze tam dojede vlastni silou.
Pripadni porotci u soudu budou v tomto pripade hodnotit prave vecny stav.
Jedinou legislativu kterou muzeme uplatnit zde jsou pravidla Czechro, (
link) a to bod 1 veta ctvrta -
nechovejte se v rozporu z dobrými mravy - zcela jasne definuje vecny stav jako primarni filtr k nahlizeni na mozne problemy. Pravidla se v tom duchu nesou cela.
5. Kdo tedy vyhral sazku?
Pokud se na sazku divame selskym rozumem, zni v prekladu asi takto: "Dokaze Dolby klasicky naexpit HW za mesic a pul? Vzdyt hru nezna a nikdy mu to neslo. Pokud se kousne, mozna to dokaze."
Odpoved: Ne, nedokazal to, naopak, myslel to cele od zacatku jako podvod, ani se o to nepokusil. Svoji cast dohody splnil jen technicky, nikoli realne. Skutkova podstata sazky nebyla naplnena.
Vysvetleni:
Dolby prijal sazku s urcitym videnim jejich parametru, Ondra take, kazdy s jinym. "Obecne spravedlivy" je pohled selskou logikou ocima Ondry, nestrany arbitr to tak potvrdi, dokonce to z casti potvrdil i Forest. Vysvetleni sazky tak jak to dela Dolby a Forest je tedy umele, neodpovida vecnemu stavu a odporuje spravedlnosti.
Vysledek:
Dolby prohral, Ondra vyhral.
Realny vysledek:
Forest je tak naivni ze si myslel ze jim ten podvod vyjde, ze bude uznan. Dolby ma naexpeno, dluzi Angelinga Ondrovi za prohranou sazku a Forestovi za naexpeni.
Vecny stav:
Dolby: +1 - ma naexpeno zadarmo.
Forest: -1 - ma prd a naivne naexpil Dolbyho.
Ondra: -1 - Sazku vyhral, riziko sazky ustal, ale nic nedostal.
6. Rackuv dovetek
Forest zakazal Ondrovi zverejnovat jejich pm nebo icq na foru, snazili se uhrat to ze to Dolby naexpil sam, od zacatku planovali formulaci sazky tak, aby ji mohli zkroutit, Dolby vsazel neco uz nevlastnil, pri expeni se snazili byt nenapadni.. ne, takhle se slusni "obchodni" partneri nechovaji. Takhle se chovaji podvodnici. Nevim proc mi to pripomina "podnikatle s kufrikama" ze zacatku 90' let, kteri mnohdy unikli spravedlnosti diky nedokonale pravni legislative, diky hledani tehle klicek, ruznym vykladum. Uvital bych zverejneni kauzy na Czechroforu.
7. Rackuv mozny amoralni protiutok
Pokud slovickari Dolby s Forestem a poukazuji na moznost rozdilneho vykladu, zde je neeticky zpusob jak bojovat ohnem proti ohni.
Cituji:
( To Dolby ) : takze vsazime angeling card na to ze das HW do 1,5 mesice? O jakou HW se proboha jedna? Proc zrovna tu Dolbyho wiznu? Me z toho prijde jasne, ze se tim mysli nova postava od znova! .... fill this way.
Pak by to bylo stejne tvrzeni proti stejnemu tvrzeni, na stejnych moralnich hladinach.
Kouknu sem zitra (dneska) z prace, pak az v nedeli. Mozna jeste neco zedituju, pokud se mi to podari formulovat lepe, ale ja myslim ze je pohled jakym na to nahlizim zrejmy. Ondro, nedelej nic bez sveho pravniho zastupce!